Gæst nummer 100.000 blev overrasket og glad, da han fredag formiddag, i dag kl. 10, fik blomster, champagne og en gavepose med bøger, på vej til BMA Bibliotek Museum Arkiv i Ebeltoft. ”Det er rent held! Jeg skal bare ind og læse avisen”, siger en overvældet Ejvind Skytte Christensen. ”Nu har jeg også blomster med hjem til min kone, og det bliver hun glad for!” 

Pressemeddelelse udsendt af BMA 6. november 2020:

Ejvind kommer og besøger 1. etage på BMA, Lundbergs Kontor, 2 – 3 gange om ugen, hvor der er arkiv, faglitteratur og dagens aviser. Ejvind læser aviserne med udsigt til smukke Nationalpark Mols Bjerge og fortsætter: ”Det er meget bedre nu end på det gamle bibliotek. Det er så flot. Et godt nyt kultursted og sted at mødes i Ebeltoft”. ”Det passer mig så fint, at jeg lige kan smutte ind og se avisen her midt i byen. Jeg viser også stedet frem til mine gæster, og vil helt sikkert også komme her meget fremover”, fortæller Ejvind. ”Måske kommer jeg også tilfældigt forbi, når i fanger gæst nummer 200.000… ” griner han.

TV2 Østjylland var på pletten, da BMA overraskede gæst nr. 100.000. På billedet: Museumschef Jørgen Smidt-Jensen (i midten) og Ejvind Skytte Christensen, som modtog blomster, champagne og en boggave.

26. juni åbnede Morgendagens Kulturinstitution, BMA, i Maltfabrikken i Ebeltoft, og allerede nu har 100.000 gæster kigget indenfor i det kombinerede bibliotek, museum og arkiv. 100.000 gæster på fire måneder skal sættes i forhold til, at der bor blot 7.000 mennesker i Ebeltoft. Sat i perspektiv, ville det betyde, at Dokk1 i Aarhus skulle have haft næsten 5 millioner gæster de første fire måneder efter åbningen. Dokk1 havde ca. 1 mio. gæster det første år. 

Chef for Syddjurs Bibliotek Claus Petterson er begejstret: ”Vores meget ambitiøse mål for besøgstallet i BMA har været 150.000 det første år, og nu efter godt fire måneder runder vi de første 100.000. Det er fantastisk, og selv om besøgsstrømmen er aftaget siden sommermånederne, har vi fortsat små 3.000 gæster hver uge, så vi er helt sikre på, at succesen er hjemme!”. 

I BMA kan man naturligvis stadig låne bøger, som man kan i det traditionelle bibliotek, men man har muligheden for samtidig at lade sig overraske af formidlingen af den lokale kulturhistorie, som befinder sig blandt andet i reolerne mellem de mange bøger, på skærme rundt i lokalerne og i Maltfabrikkens såkaldte Lille Kølle, hvor man kan opleve fabrikkens historie.

Museumschef Jørgen Smidt-Jensen fra Museum Østjylland glæder sig over, at eksperimentet med at kombinere bibliotek, museum og arkiv tilsyneladende falder så godt i gæsternes smag. ”Vi oplever stor interesse for ikke mindst materialerne i Ebeltoft Byhistoriske Arkiv, som har fået en fremtrædende placering lige midt i al faglitteraturen. Idéen med at kombinere bibliotek med museum og arkiv var netop at give gæsterne lyst til at gå på opdagelse i mere end bare det, de var kommet for, hvad enten det var for at låne en bog eller for at kigge i arkivets samling af gamle billeder. Det ser ud til at lykkes” lyder det fra en glad museumschef.

Link: Læs mere om BMA