Maltfabrikken i Ebeltoft er indstillet til Mies Van der Rohe Award. Prisen, som uddeles hvert 2. år, er en af Europas mest anerkendte og eftertragtede arkitekturpriser. 

Pressemeddelelse 11. januar 2020

I en stille, corona-nedlukket kulturfabrik hersker lige nu en ubændig trang til at bryde det gældende afstandskrav med en ureglementeret high-five. Maltfabrikkens transformation fra forfaldent industriminde til nytænkt center for kultur og erhverv er indstillet til en af de priser, der rangerer meget højt på listen over drømmetrofæer i arkitekturens verden. Som Maltfabrikkens direktør, Kristian Krog, udtrykker det:

”Indstillingen til Mies van der Rohe Award svarer lidt til, når en film bliver nomineret til en af de helt store priser: Man ved endnu ikke om man ender med at vinde hovedprisen, som i dette tilfælde er på 60.000 euro. Men det er en kæmpestor ære i sig selv at blive fundet værdig til at være blandt de udvalgte kandidater. Det er virkelig stort”.

Bag transformationen og nyskabelsen af de ikoniske røde fabriksbygninger, der nu udgør Maltfabrikken, står tegnestuen Praksis, som allerede har modtaget blandt andet Loop Design Award og byggebranchens pris Årets Byggeri for arbejdet med Ebeltofts gamle industrivartegn. Og hæderen er fuldt fortjent, siger Kristian Krog:

”Årsagen til at Maltfabrikken overbeviser og begejstrer som den gør, er i høj grad at Praksis har været sublime til at aflæse stedets kvaliteter. De har forstået stedet, dets mennesker, fællesskabet og energien i det hele. Maltfabrikken er hverken det dyreste, det højeste eller det mest larmende stykke arkitektur i Danmark, men transformationen fra industriminde til kulturfabrik taler tydeligvis til rigtig mange mennesker. Den bærer på fortællingen om, at det er vigtigt at genbruge de ressourcer vi har, den fortæller om hvordan nyt og gammelt kan mødes og den fortæller om, at en ydmyg og indfølende tilgang til forvandlingen giver et autentisk og vedkommende resultat”.

Hos Praksis betegner man transformationen af Maltfabrikken som ”en af den slags opgaver, hvor man simpelthen tømmer værktøjskassen ud på tegnebordet, fordi alt er i spil”, som medindehaver Mads Bjørn Hansen udtrykker det. ”Maltfabrikken var en drømmeopgave, men en udfordrende og kompliceret én af slagsen. Den indebar transformation, nybygning, ombygning, tilbygning, renovering og mere til. Men vi vil også huske den for samarbejdet med en dedikeret bygherre i en proces, hvor åbenheden for skæve idéer og store drømme var omdrejningspunktet” fortæller Mads Bjørn Hansen.

Med nomineringen til Mies Van der Rohe Award må Maltfabrikken og Praksis væbne sig med tålmodighed. Først i april 2022 udråbes den endelige vinder, efter et udskillelsesløb i flere etaper. Men for Maltfabrikken i Ebeltoft er den første sejr vundet, med anerkendelsen af, at drømme som vandes og spirer lokalt kan give genlyd langt ud over landegrænser. 

LÆS MERE OM MALTFABRIKKENS ARKITEKTUR

Om Mies van der Rohe Award

Prisen blev indstiftet i 1987 af Fundació Mies Van der Rohe (Mies van der Rohe-stiftelsen) Barcelona, og blev første gang uddelt i 1988. Siden 2001 har prisen været EU’s officielle arkitekturpris.

Mies van der Rohe-prisen, som hylder moderne, europæisk arkitektur, er opkaldt efter den banebrydende tyske arkitekt Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969). Prisen finansieres af EU’s kulturprogram i samarbejde med Mies van der Rohe-stiftelsen, og uddeles hvert andet år. Projekter, der vurderes at komme i betragtning, indstilles af en række særligt udvalgte, uafhængige eksperter fra alle lande i Europa samt af de arkitektforeninger, der er medlemmer af Den Europæiske Arkitektforening.

I 2013 gik prisen til Henning Larsen Architects, Batteríið Architects og Studio Olafur Eliasson for koncerthuset Harpa i Reykjavik. Det er den hidtil eneste gang, et dansk bidrag har vundet.

Links

MIES VAN DER ROHE AWARD

PRAKSIS

KRISTINE JENSEN LANDSKAB

Foto øverst: Jens Markus Lindhe