Arkitektur på Maltfabrikken
15. maj – 9. juli
Maltfabrikken er i perioden 15. maj – 9. juli vært for udstillingen European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Awards 2022
Udstillingen præsenterer vinderen, finalisterne og de shortlistede kandidater til den europæiske arkitekturpris.
I udstillingsperioden sætter vi fokus på bæredygtig arkitektur med et bredt program af foredrag, oplæg, samtalesaloner og andre events. Programmet er, med få undtagelser, gratis.
Maltfabrikken er vært for den internationale vandreudstilling European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Awards 2022, designet og tilrettelagt af Fundació Mies van der Rohe i anledningen af prisuddelingen. Udstillingen præsenterer vinderen, finalisterne og de 40 shortlistede kandidater til den europæiske arkitekturpris – herunder Maltfabrikken.
Ivan Blasi, kurator for EUmies Awards:
”EUmies Awards er til for at skabe opmærksomhed om hvad arkitektur er, hvad det gør og hvad det kan, i kraft af bygningsværker og i de kritiske diskussioner vi har i vores hverdagsliv. Udstillingen giver en unik mulighed for at se 40 fantastiske europæiske bygninger og offentlige pladser, præsenteret i ét af disse udvalgte bygningsværker, og for at tale om hvad de kan lære os.”
Udstillingen, som tidligere har været vist i blandt andet Wien, London og Singapore, præsenteres på Maltfabrikken med støtte fra den filantropiske forening Realdania.
Fotos: Jordi Garcia/EUmies Awards
Udstillingen kan ses alle dage kl. 06-23 (få adgang udenfor Maltfabrikkens bemandede åbningstid ved at scanne dit sundhedskort ved indgangen).
Mandag 15. maj kl. 13:00-14:30
Udstillingen European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Awards 2022 åbnes officielt.
Ved åbningen medvirker:
Ivan Blasi, Kurator for EUmies Awards
Anders Byriel, direktør for designvirksomheden Kvadrat og med-initiativtager til Maltfabrikkens transformation
Mette Tony, arkitekt og partner i tegnestuen Praksis, som forestod den arkitektoniske forvandling
Michael Stegger, borgmester i Syddjurs Kommune.
Fotos: Jordi Garcia/EUmies Awards
15. maj kl. 16:30 – 19:30
Maltfabrikken
Mød arkitekt MAA Mette Tony, den norske arkitekt Reiulf Ramstad og direktør for Maltfabrikken i Ebeltoft Kristian Krog, når Arkitekturens Stemme, Arkitektforeningen Østjylland inviterer til en eftermiddag og aften om arkitekturens betydning for destinationsudviklingen uden for de større byer.
De senere år er flere større destinationer skudt op i det danske land med flotte byggerier, der skal være med til at udvikle hele landet ved at understøtte stedets særlige fortællinger, det lokale kulturliv og trække besøgende til. Men hvilken forskel gør arkitekturen egentlig, når en ny destination er på vej frem?
Udgangspunktet er åbningen af Mies van der Rohe Award-udstillingen Europas bedste Arkitektur på Maltfabrikken. Med afsæt i tidligere nominerede projekter til Mies van der Rohe-prisen stiller arrangementet skarpt på, hvad arkitekturen bidrager med, når destinationer skal udvikles, og på arkitekturens betydning for en voksende destination uden for de større byer.
Tilmeldingen er lukket
24. maj kl. 19:00
Snedkeriet
Oplæg og debat om arkitektur, karakteristika, værdier og potentiale i 60’er – 70’ernes parcelhuse og parcelhuskvarterer, en del af løsningen for en mere bæredygtig fremtid. Med Line Stougaard, arkitekt og indehaver af ARK OIE.
Fotos: 1. Maria Stougaard / 2. Line Stougaard
450.000 af de 1,1 mio. enfamilieshuse i Danmark blev bygget fra 1960-1979, de findes overalt i landet. De blev tegnet til en kernefamilie med børn, og på den måde er boligformen en relativt ufleksibel monokultur. I dag bebos 60% af husene kun af 1-2 personer. I de mange uudnyttede kvadratmeter ligger et potentiale, men forestillingen om ”de kedelige parcelhuskvarterer” er en stor barriere for at ændre på rammer, kultur og strukturer.
Mange gode boliger rives ned, og nye placeres uden blik for kontekst i disse parcelhuskvarterer. Når der gennemrenoveres eller bygges nyt, vælges kvantitet fremfor kvalitet, fordi husene værdisættes pr. kvadratmeter og er blevet til investeringer fremfor hjem. Mange ønsker ’det moderne’ og ’det vedligeholdelsesfrie’, fordi stærk markedsføring bilder os det ind, selvom ingen af delene er holdbart.
Sådan behøver det ikke fortsætte – hvis vi skaber en ny fremtid i parcelhuskvartererne, kan vi løse mange af de udfordringer og kriser, vi som samfund og verden står i. Det kræver blik for værdierne i det eksisterende, en ny fortælling, gode eksempler, samtale og forståelse for værdierne – at vi tør tale sammen om vores parcelhuskvarterer, om barriererne og mulighederne med nysgerrighed, uden enten at råbe op om den ukrænkelige ejendomsret eller afvise alt håb om forandring.
Line Stougaard, arkitekt og indehaver af ARK OIE har valgt at arbejde for denne dagsorden ud fra et helhedsorienteret perspektiv – både generelt bl.a. via formidling på Instagramprofilen @ark_oie, som debattør, som medlem af By & Lands Udvalget for Nyere Tids Arkitektur, i forskellige projektsamarbejder bl.a. med Det Kongelige Akademi, og Phd. stipendiat Charlie Steenberg ift. hendes forskning; ”PARCEL-HUS-KVARTER”, – samt helt konkret i rådgivning af private parcelhusejere.
Velkommen til oplæg og debat om værdierne i 60ér-70érnes parcelhuse og parcelhuskvarterer – de arkitektoniske, økonomiske, sociale, miljømæssige, ressourcemæssige og kulturhistoriske – og potentialerne her for en bedre, mere bæredygtig fremtid.
26. maj kl. 16:30
Snedkeriet
Samtalesalon om bæredygtig arkitektur med sans for stedet. Med Erik Brandt Dam, arkitekt, Erik Brandt Dam Arkitekter og Jens Linnet, grundlægger og partner, BOGL.
Syddjurs Kommune inviterer til samtalesalon om fremtidens arkitektur med Jens Linnet og Erik Brandt Dam, som i samtaleform vil formidle deres tilgang til arkitektur og hvordan de ser at arkitektur kan øge værdien af de fremtidige investeringer i klima og bæredygtighed.
Illustration: fra BOGL’s projekt klimatilpasningsplan for Ebeltoft
Landskabsarkitekt Jens Linnet har for nylig præsenteret sit og BOGL’s projekt til en klimatilpasningsplan for Ebeltoft. Erik Brandt Dam er arkitekt med speciale i transformation af kulturarven og har vundet flere priser for sin særlige sans for stedets ånd. Begge arkitekter er optaget af, hvordan arkitekturen, når den er mest vellykket, kan forene kulturarven og de stedspecifikke potentialer med bæredygtige indgreb til klimasikring og tilføre nye lag til historien, så den fortsat er vedkommende og relevant, og samtidig tilbyder nye oplevelsesrum og steder, hvor mennesker kan mødes.
Entré 40 kr. inkl. et glas hvidvin.
Blandt deltagerne trækkes der lod om en efterfølgende middag sammen med arkitekterne på Lundbergs Spisehus for to af deltagerne.
Tilmelding nødvendig inden 22. maj
2. juni kl. 8:30
Skindergade 5
Morgensamling og talk hos Go’ Kaffe. Med Kristian Krog, direktør, Maltfabrikken.
Mennesker former steder – og steder former mennesker. Selv når vi ikke ænser vores omgivelser, påvirker de os. Der er skrevet om det og forsket i det, men få har sagt det så klart som Inger Christensen i sit digt:
Et samfund kan være så stenet
At alt er en eneste blok
Og indbyggermassen så benet
At livet er gået i chok
Og hjertet er helt i skygge
Og hjertet er næsten hørt op
Til nogen begynder at bygge
En by der er blød som en krop.
Hvordan bygger man en by der er blød som en krop?
Velkommen til morgensamling om værdierne, holdbarheden og bæredygtigheden som vi har fokus på lige nu, og som udfordrer os til at tænke over, hvad der om 1000 år står tilbage fra vores tid på jorden.
Fri entré – ingen tilmelding
6. juni kl. 16:00
Kulturloft
Foredrag v. Karsten R. S. Ifversen.
Danmark har brillante arkitekter og en fin tradition for at skabe gode byrum og godt kultur- og velfærdsbyggeri. Men når det kommer til de seneste årtiers boligbyggeri i centrum af vores større byer, synes standarden ikke at være høj. Det er priserne til gengæld. Noget er gået galt, og måske vi alle sammen er mere ansvarlige for det, end vi ved af.
Karsten R. S. Ifversen er forfatter og arkitekturredaktør ved dagbladet Politiken. Han er uddannet filosof og forfatter til flere bøger om arkitektur, design og byer. Foredraget tager udgangspunkt i pointer fra hans bog Kapitalen, udgivet i samarbejde med arkitekturfotograf Jens Lindhe i 2019.
Foto: Jens Markus Lindhe
7. juni kl. 19:00
Eksternt arrangement: Ebeltoft Sognegård
Foredrag v. Thomas Bo Jensen. Arrangeret af BLIS By- og landskabskultur i Syddjurs
Thomas Bo Jensen er forfatter til det store og imponerende værk Exner, bogen om arkitekterne Inger og Johannes Exner. Vær med når Thomas Bo fortæller om Inger & Johannes Exners tegnestue og de fabulerende byggerier. Tegnestuen er internationalt kendt for restaureringen af Koldinghus og de mange unikke kirkebygninger.
Foredraget er det første af to om Inger og Johannes Exner. Andet foredrag afholdes 14. juni.
Den samlede pris for de to foredrag er 125 kr.
8. juni kl. 19:30
Brewpub
Paneldebat med Lukas Wassberg, arkitekt, David Westervik, arkitekt og indehaver af virksomheden Drivkraft, Jonas Hagen Høj, indehaver af virksomheden Småbyg, Moderator: Lars Keller, pioner inden for biogene byggematerialer og direktør for Ecococon Danmark.
Vi inviterer til en spændende paneldiskussion om bæredygtigt byggeri og arkitekturens rolle i denne sammenhæng. Diskussionen vil dreje sig om, hvorvidt arkitektur er nødvendig, og i så fald hvorfor, når vi taler om bæredygtighed i byggeri. Vi har inviteret fire lokale selvbyggere, som er passionerede fagfolk inden for området bæredygtigt byggeri og biogene byggematerialer, til at dele deres synspunkter på balancen mellem idealisme, pragmatisme, rumlig kvalitet og æstetik i byggeriet.
Efter korte oplæg fra hver paneldeltager vil der være en uformel diskussion, hvor publikum er velkomne til at bidrage med spørgsmål og kommentarer. Vi glæder os til at se dig!
Foto: Jonas Hagen Høj
9. juni kl. 16:00
Snedkeriet
Foredrag v. Steen Møller, grundlægger, Friland og Grobund.
Et foredrag om hvordan man konkret kan skrue livet sammen på en helt anden måde. Om at gå fra at overleve, til at leve. At være gældfri. At være affaldsfri. At lave egen virksomhed. At lave spildevandsanlæg der kan lave mad. At lave brændeovne der kan producere varme, el og gødning, uden at forurene. At lave halmelementer og huse. At lave et hus uden tilkobling til vand, el og kloak.
Steen Møller (pressefoto) / Grobund (pressefoto)
Om at skabe friland (se friland.org). At skabe grobund ved Ebeltoft færgehavn (se grobund.org). At genvinde handleevnen gennem balance mellem hoved, hånd og hjerte. At gå fra en identitet som arbejdskraft til skaberkraft. At tage ansvar og få indflydelse. At få et jævnt og muntert liv på jord.
Om at spare på ressourcer og skabe fred i verden. Og sidst, men ikke mindst, om hvordan inddrager vi børn og unge.
10. juni kl. 10:00
Mødested: Velkomsten
Tag med på en guidet drømmetur ind i Maltfabrikkens sjæl med Teater Fluks’ kunstneriske fortolkning af fabrikkens liv og historie.
Teater Fluks har skrevet, udviklet og produceret historien om Drømmenes fabrik. Formatet er en audiofortælling som du oplever i hovedtelefoner, mens du bliver ledt rundt i fabrikken.
Vi gør opmærksom på, at dette forestillingsformat indebærer gang på trapper.
Varighed ca. 35 minutter
Foto: Dennis Serup Voigt Kristensen
Forestillingen er produceret af Teater Fluks. Koncept og montage: Rasmus Malling Lykke Skov // Produktion og mastering: Niels Gade // Speak: Rasmus M. L. Skov og Alaya Riefenstahl // Tekst: Rasmus M. L. Skov // Guide: Caroline Bering
13. juni kl. 19:30
Snedkeriet
Foredrag af Lukas Wassberg: Helt hen i skoven – hvordan kan vi bygge af det træ som i dag går op i røg?
Træ omtales ofte som et CO2-neutralt byggemateriale, men kun 8% af vores samlede træforbrug ender som varige produkter, hvorimod op til 90% går til energiformål. Mere end halvdelen af hugsten består f.eks. af de såkaldte udtyndingstræer, som hakkes op til flis og brændes, med det argument at de tynde stammer ikke kan bruges til bygningsformål. Af den andel træ der saves op, ender ca. halvdelen som fraskær. Fremstillingen af CO2-lagrende byggeprodukter af træ ledsages således af en langt større mængde biprodukter, som i stor udstrækning bliver brændt, og dermed tilbagefører CO2-en til atmosfæren.
Lukas Wassberg (pressefoto) / visualisering af facade: Lukas Wassberg
Arkitekt Lukas Wassberg forholder sig kritisk til de gængse forestillinger om træ som CO2-neutralt byggemateriale. Ikke for at begrænse forbruget af træ men, tværtimod, for at udnytte en større andel af det der høstes. I sit afgangsprojekt ved Arkitektskolen Aarhus sætter han fokus på de tynde, langsomtvoksende udtyndingstræer, og undersøger hvordan veddets egenskaber og stammens form kan udnyttes til nye byggeprodukter med sin egen æstetik. Resultatet er et idékatalog med fire forslag, til hvordan denne oversete resurse muligvis kan udnyttes, og hvilke arkitektoniske virkemidler den peger på. I oplægget på Maltfabrikken kan du se forslagene og høre om hvordan en resursebaseret arkitektur kan udvikles.
14. juni kl. 19:00
Eksternt arrangement i Ebeltoft Sognegård
Om Ebeltoft Sognegård og Ebeltofts gamle præstegård.
Finn Larsen var, hos arkitekterne Inger & Johannes Exner, med i konkurrencen om Ebeltoft Sognegård. Finn vil gøre os klogere på, hvorfor Sognegården ser ud som den gør, i kontekst med Ebeltoft middelalderby.
Herefter vil Jesper Back, administrerende direktør i E+N arkitektur, vise og fortælle om Ebeltofts gamle præstegård, dens status og fremtid i følge tegnestuen E+N’s rapport. Præstegården var arkitekt Hack Kampmanns barndomshjem.
Foredraget er det andet af to om Inger og Johannes Exner. Første foredrag afholdes 7. juni.
Den samlede pris for de to foredrag er 125 kr.
15. juni kl. 19:30
Snedkeriet
Foredrag v. Louise Drengsgaard Jørgensen og Jostein Burmann, arkitekter, E+N Arkitektur
Hør om E+N Arkitekturs tilgang til bæredygtig arkitektur. En tilgang baseret på en grundig forståelse af den danske, arkitektoniske kulturarv. Tegnestuen arbejder med bevaring af historisk byggeri samt med nybyg, der er inspireret af historisk byggeteknik. Kvalitet, langtidsholdbart byggeri og bæredygtighed går hånd i hånd i udformningen af bygninger, der har en tidsløs æstetik og en holdbar konstruktion.
Form er resultat af de funktioner, bygningen skal løse, og arkitekturen ligger i proportionering og detaljering heraf. Ved at anvende mindre kemi og lokale materialer uden behov for stor bearbejdning skabes sunde byggerier med lavest muligt CO2 aftryk.
Fotos: Martin Gravgaard
19. juni kl. 19:00
Snedkeriet
Foredrag v. Lektor i kulturmiljøer Simon Ostenfeld Pedersen og Videnskabelig assistent, cand.arch. Frida Nielsine Bommenskjold Thomsen fra Arkitektskolen Aarhus
Hvis fremtidens arkitektur skal være bæredygtig, må arkitekturen benytte sig af genbrug. Byggeriet står for en stor andel af Danmarks klimapåvirkning, nemlig 30 procent af CO2- udledningen og 35 procent af al affaldsproduktion. Arkitektonisk kulturarv handler derfor ikke kun om bevaring af fortiden, men også om en bæredygtig fremtid. Vi skal rive mindre ned og genbruge flere af vores bygninger og kulturmiljøer.
Men der er også andre gevinster ved at genbruge bygninger. Vores arkitektoniske kulturarv rummer nemlig vigtig viden om bæredygtige materialer, og eksisterende bygningsmiljøer har en anden atmosfære og social og kulturel værdi, som nybyggeri ikke har. Mødet mellem fortid og fremtid skaber nye muligheder for arkitekturen, men bryder også med vores vante byggemetoder og forestillinger om arkitektur. I dette foredrag anskues kulturarven som en levende bygningskultur, der forbinder forskellige tider og giver arven videre, således at historien opleves som værende nærværende, relevant og nødvendig i den bæredygtige omstilling.
Simon Ostenfeld Pedersen og Frida Nielsine Bommenskjold Thomsen vil gennem to eksempler – Tanggården Bangsbogaard på Læsø og Fabers Fabrikker i Ryslinge – lægge op til samtale om mulighederne for fremtidens genbrugsarkitektur.
20. juni kl. 19:00
Kulturloft
Samtalesalon med Ane Cortzen, arkitekt og tv-vært og Kristian Krog, direktør, Maltfabrikken
Der er en særlig fascinationskraft i historiske bygninger som har undergået en arkitektonisk forvandling. Gamle slotte og forladte fabrikker har hver deres historier at fortælle, og når vellykkede forvandlinger løfter dem ind i nutiden og giver dem en fremtid, sker der noget magisk: Gamle håndværkstraditioner møder nye materialer, funktionstømte rum defineres påny, bydele liver op, historien fortsætter. De forvandlede bygninger definerer begrebet bæredygtighed i et væld af facetter, som handler om materialer, energiforbrug og CO2-aftryk… og fællesskab, demokrati og skønhed.
Ane Cortzen og Kristian Krog har besøgt mange af de samme transformerede bygningsværker. I denne samtale viser de udvalgte eksempler og deler deres passion for fantastiske forvandlinger.
Entré 100 kr. inkl. et glas vin.
Køb billet
22. juni kl. 18:00
Snedkeriet
Samtalesalon med Anna Hassel, arkitekt, Lokale- og anlægsfonden og Kristian Krog, direktør, Maltfabrikken
Lokale og Anlægsfonden har fået lavet en analyse af aktuelle tendenser inden for kulturbyggeri på tværs af museer, teatre, biblioteker, kulturhuse og kulturtorve. Analysen favner en række perspektiver og erfaringer fra kulturledere, -aktører og fagprofessionelle og peger på fem hovedtendenser inden for kulturbyggeri: stedbundne kvaliteter, flerfunktionalitet, transformation, udenfor muren, bæredygtighed.
De fem tendenser er identificeret på baggrund af interviews med ledere af kulturinstitutioner, arkitekter og landskabsarkitekter, kommuner og brancheorganisationer, der alle har været involveret i realisering af nyere kulturbyggerier.
I denne samtale kommer Anna Hassel og Kristian Krog blandt andet ind på, hvordan tendenserne kan bruges som inspiration til bæredygtige, relevante og værdiskabende kulturbyggerier. Samtalen henvender sig bredt, men er et must for ildsjæle der går med en kulturhusdrøm i maven eller er involveret i udviklingen af eksisterende kulturhuse.
29. juni kl. 19:00
Brewpub
Samtalesalon med Christian Juul Wendel, forperson, Institut for X, Mikkel Elming, Direktør for Glas, Kristian Krog, direktør for Maltfabrikken.
I en tid hvor alle taler om bæredygtighed, er det værd at tænke over hvad der holder på den lange bane. Det svenske ord for bæredygtighed er… holdbarhed. Der er en solid form for bæredygtighed i det virkelig langtidsholdbare. Det der bliver stående. Og det vi vælger til, fordi det har en værdi som rækker ud over det funktionelle.
I denne sidste samtalesalon før sommerferien taler vi om skønhed som parameter for bæredygtighed. Vi former vores omgivelser, og vi ved, at vores omgivelser former os. Hvad enten vi bygger med sans for skønhed eller med ligegyldig åndløshed, får resultatet indflydelse på vores liv. Måske bygger vi mest bæredygtigt, hvis vi spørger os selv: Hvordan skaber vi et sted, hvor vi ville have lyst til at bo og leve i 1000 år?
For børn og deres legesyge voksne er der mulighed for at drømme stort om arkitektur, bygge selv og gå på opdagelse efter skjulte bygninger. I hele udstillingsperioden frem til 9. juli byder vi på selvkørende workshops:
Fremtidens arkitekter
I BMA finder du tegnebordet, hvor fremtidens arkitekter kan udfolde sig: Hvordan ser dit drømmehus ud? Har det et tårn med en stjernekikkert, verdens største trampolin, et jordbærbed på taget, eller… ??
Børnenes byggeplads
I Store Kølle finder du børnenes byggeplads, hvor du kan slå dig løs som bygningskonstruktør. Børn i følge med en voksen kan låne en værktøjskasse i butikken Rød Hest, og bruge limpistol og hobbykniv til at bygge med. Hvor højt, hvor stort, hvor vildt? Det bestemmer du selv!
UV-skattejagt
Vi har tegnet på væggene! Heldigvis er tegningerne usynlige – de kan kun ses med UV-lys. I butikken Rød Hest kan du hente en startpakke med en lille uv-lygte og et skattekort, og gå på jagt efter de skjulte tegninger af bygninger. Du kender sikkert nogle af dem, for de er verdensberømte. Når du har udfyldt hele skattekortet, venter der en belønning i Rød Hest!