Efter lukningen i 1998 lå Maltfabrikkens karakteristiske røde bygningsmasse i dvale, men over de seneste år er det gamle industriminde restaureret, fornyet og udbygget med et samlet budget på. 166 mio. kr.

Den transformerede fabrik åbnede i sommeren 2020 og er allerede blevet et arkitektonisk vartegn for byen.

Bag den fantastiske forvandling står Tegnestuen Praksis, som sammen med landskabsarkitekterne ved Kristine Jensens Tegnestue leverede vinderforslaget til projektkonkurrencen om transformationen af Maltfabrikken.

I motivationen for valget af vinderforslaget lød det blandt andet:
“Særligt imponerer det at Maltfabrikkens karakteristiske røde knopskydninger fortsætter i den nye arkitektur. Fabrikkens ikonkarakter styrker den oprindelige volumen og særegne udtryk. Herved skabes en homogen og samlende bygningsmasse, der i stueplan åbner sig op mod de omkringliggende gårdrum og byder alle velkommen”.

Restaureringen har været nænsom med respekt for det oprindelige. Alt fra gamle maskiner til graffiti er bevaret. Her møder det rå og upolerede en ny og stram æstetik. 

Byggeriet har også fået anerkendelse for at have forstået projektets kompleksitet af brugere og aktiviteter, og lade funktionerne forbinde ude og inde på en overbevisende og indlevet måde. For i Maltfabrikken er der mere på spil end blot kamtakker og gesimser, skorstene og støbejernsvinduer. Det er her, fortidens industri og bygningsarv møder morgendagens arkitektur, kreativitet, erhverv og kultur i et nyt magisk mix.

Kom, oplev folkets fabrik, far gerne vild undervejs og slut af med panoramaudsigten fra øverste plateau med den ikoniske skorsten.

Totalrådgiver
Praksis Arkitekter v/ Mette Tony og Mads Bjørn Hansen


Underrådgivere
Kristine Jensen Landskab
VMB restaureringsarkitekter v/ Bruno Viuf Larsen
Henry Jensen rådgivende ingeniører v/ Halldor Stefansson

Anerkendelse til Maltfabrikken

Nomineret til Mies van Der Rohe Prisen 2020
Vinder af LOOP Awards 2020
Årets Byggeri 2020
Syddjurs arkitektur- og bevaringspris 2020

“Jeg mindes ikke at have set en så sikker genanvendelse fra koncept og programmering over arkitektonisk behandling til inspirerende levet atmosfære som den, der demonstreres i Ebeltoft.” Karsten Ifversen / Politiken

Fotos: Bruno Jakobsen (header samt 3+4), Jens Markus Lindhe (alle øvrige).
Maltfabrikken takker for tilladelse til brug af billederne.